Imprimanta 3D
-

Din iarna trecuta mi-am luat prima imprimanta: o Bambu Lab A1 Mini. Am avut neaparata nevoie de una in casa pentru ca mereu ma trezeam ca imi trebuia cate ceva printat. Ba o cutie, ba un accesoriu la ceva... mereu se gasea cate ceva. Am ales A1 Mini pentru ca nu prea stiam multe despre domeniu si am crezut ca pentru inceput imi este suficienta marimea ei. In plus, cei de la Bambu Lab erau cei mai laudati pe net pentru incepatori.
Totusi, dupa ceva timp si dupa ce am intrat mai bine in hobby-ul asta, am realizat ca o marime standard de 256mm e cea mai buna alegere. Majoritatea stl-urilor de pe net sunt facute direct pentru aceasta marime.
Imi plac mult accesoriile de gaming si vreau sa-mi fac cateva casti intregi din Halo, Doom sau Star Wars, pe care sa le vopsesc ulterior.Initial, am vuat ca urmatorul model sa fie o imprimanta inchisa, ca sa am acces la mai multe materiale mai rezistente. Am pus ochii pe Bambu Lab X2D, o imprimanta iesita de curand care are doua capete, dar nu ambele la fel.
Totusi, cei de la Bambu Lab au scos recent si modelul Bambu Lab A2L. Este o imprimanta din clasa lui A1, doar ca are un pat foarte mare, de 330 x 320 x 325 mm. La pret mi se pare foarte accesibila, mai ales ca eu am deja o unitate AMS de la a mea si este compatibila. In plus, A2L vine si cu un kit de taiat pentru cartonase, stickere si are chiar si modul pentru desen.
Pana la urma, am realizat ca nu cred ca am chiar acum nevoie de printuri cu materiale speciale, mai ales ca pentru alea iti trebuie o aerisire adecvata in camera. O sa ma multumesc doar cu PLA, PETG si TPU, asa ca un pat urias si dotarile astea noi de pe A2L ar fi mult mai utile pentru proiectele mele de gaming.
Poza de sus este doar o comparatie intre marimea lor.Zilele trecute ma uitam la un controller Xbox Series Doom Edition. Chiar si acum mai arunc cate un ochi la el, dar mi se pare cam scump, mai ales ca un controller sh il gasesc pe la 150 de lei, iar eu am deja doua bucati prin casa.
Am unul alb care a fost prin dormitor, mai aproape de o placa de par, si s-a topit putin fata. Pe Aliexpress se gasesc fete personalizate pe la 90lei, scump in comparatie cu un controller complet. Asa ca am cautat pe MakerWorld fete de controller, si am dat peste un model care arata cel mai bine. Am mers pe culoarea alba pentru inceput, pentru ca asta este culoarea originala a controllerului.
Chiar am ramas uimit cum a iesit. Cu putin smirghel, cred ca o sa arate ca nou.Costul estimat este undeva la 3lei

Mai are cineva Imprimanta?
-
Hai ca m-am mai jucat putin

Vor urma si altele, astea sunt de experiment

-
M-am rasucit, m-am invartit si iar ma resetasem in privinta imprimantei pe care sa o iau. Imi facea cu ochiul ideea de a avea doua capete de printare, ca la X2D, pentru ca m-ar fi ajutat mult la multicolor fara sa pierd timp cu schimburile de filament. Totusi, era cam scumpa, undeva la 4500 de lei pe site-ul oficial.
Joi seara, fiind plecat pe la munte, am intrat de curiozitate pe OLX sa vad ce se mai vinde si din start am dat peste un X2D sigilat la 3500 de lei. Cand am vazut pretul, nu am mai stat pe ganduri. Am contactat imediat vanzatorul, care mi-a raspuns foarte rapid prin mesaje. Mi-a confirmat ca e sigilata, mi-a spus ca sta langa Ploiesti (ca si mine) si am ramas intelesi ca a doua zi sa ne auzim ca sa batem palma. Nerabdator, vineri cum am ajuns acasa l-am si sunat, doar ca observasem intre timp ca modificase pretul din anunt la 3800 de lei. I-am explicat cine sunt, iar el mi-a zis ca l-a sunat o gramada de lume. Cica avusese doua bucati, pe prima o vanduse deja, iar cumparatorul respectiv il sfatuise sa o dea mai scump pe a doua... Cam aiurea faza, zic eu. I-am reamintit situatia, i-am zis de ce mi s-a parut mie un pret bun si mai ales ca eram aproape de el si puteam sa o ridic imediat. Pana la urma mi-a zis sa-l sun pe la ora 15:00, cand scapa de la munca, fiind de acord sa mi-o dea cu 3500 de lei, asa cum o vazusem initial. La 15:00 fix l-am sunat, dar surpriza insa, mi-a zis direct ca a vandut-o! Cineva ii oferise pretul intreg de pe anunt si platise deja un avans, urmand sa vina a doua zi dupa ea. Mi-a picat cam aiurea pe moment, dar imediat m-am incurajat singur ca asa a fost sa fie si sigur e rezervat ceva mai bun pentru mine.
Asa ca am intrat din nou pe OLX, iar de data asta ce am gasit m-a lasat masca. Sincer, prima data am crezut ca e vreo teapa sau vreo problema. Am dat peste o imprimanta Snapmaker U1, sigilata, la pretul de doar 2500 de lei, in conditiile in care ea in magazin este undeva la 4750 de lei. Vorbim despre o imprimanta cu capete de printare independente, adica o clasa unde modelele de la Bambu Lab sau alte firme cu renume sar lejer de 2000 de euro in sus. Am luat legatura cu vanzatorul si i-am pus o intrebare mai ciudata
, mai exact de ce o vinde atat de ieftin. Anuntul avea doar o poza de pe internet, asa ca eram putin sceptic. Mi-a explicat ca vrea sa o dea repede si mi-a promis ca imi trimite poze reale cand ajunge acasa. Deja eram in extaz. La scurt timp primesc doua poze clare cu cutia, seriile si absolut tot ce trebuia. Am plasat imediat comanda direct prin OLX. Cu tot cu transport (75 de lei) si asigurarea achizitiei (85 de lei), dar mai ales cu optiunea de deschidere colet la livrare, am stat complet linistit.
Fiind vineri, curierul trebuia sa ridice coletul din Craiova in cursul zilei de sambata. Planul s-a decalat putin pentru ca sambata am primit mesaj de la vanzator ca nu a ajuns curierul. A crezut ca poate nu am completat eu bine datele de livrare si mi-a recomandat sa refac comanda, dupa ce o anuleaza el pe prima. Zis si facut, iar pana la urma a fost mult mai bine asa, sambata era o oferta speciala pe OLX, iar transportul a fost doar 5 lei. In total, toata afacerea m-a dus la exact 2588 de lei.
Luni eram deja conectat doar la filmulete despre aceasta imprimanta. O stiam in mare, dar nu ma gandisem niciodata serios sa o cumpar. Am inceput sa devorez toate unboxing-urile si ghidurile de montaj. Ma pregateam intens pentru ce urma, dar voiam sa fiu sigur si ca stiu exact ce sa verific la livrare.
Marti a sosit curierul, am inspectat cutia cu atentie si totul era perfect, cartonul in stare impecabila, iar interiorul sigilat exact asa cum vazusem pe net.
De aici a inceput adevarata distractie. Montajul cere ceva timp, dar instructiunile sunt peste tot. Am urmat pas cu pas calibrarea si absolut tot ce trebuia, chiar daca toata operatiunea a durat ceva. La final, primul test, imprimanta iti propune sa printezi un dragonel mic si multicolor, un fel de echivalent pentru celebra barcuta de test de la Bambu Lab. O surpriza foarte placuta a fost ca cei de la Snapmaker pun in pachet si 4 role de filament a cate 500 de grame fiecare, spre deosebire de Bambu Lab care iti pune in cutie o bucata de vreo doi metri, doar cat sa vezi cum arata materialul.
Am dat drumul la dragonel si spun sincer ca am ramas uimit de cat de bine a iesit, dar si de timpul in care a terminat.
Ca sa intelegeti mai bine diferenta, fac o scurta paranteza despre ce inseamna printul multicolor cu o imprimanta cu un singur cap de printare fata de una cu capete independente.
Pe Snapmaker, dragonelul a fost gata in doar 2 ore si 52 de minute. A consumat 50g de filament in total, dintre care 20g modelul si 30g turnul, care mai poate fi chiar micsorat. Partea cea mai buna e ca nu a aruncat deloc material, doar isi schimba capul cu culoarea de care are nevoie.
Pe o imprimanta cu un singur cap cu sistem tip AMS, acelasi dragonel ar fi consumat in jur de 180g de filament (20g modelul, 25g turnul si ar fi aruncat nu mai putin de 135g de filament). Toata treaba asta ar fi durat minimum 15 ore de print. Si zic minimum pentru ca, in zonele unde ai alb si negru, trebuie sa maresti cantitatea de material aruncat ca sa fii sigur ca negrul nu iti pateaza albul de dupa. Practic, pentru fiecare schimbare de culoare, o imprimanta cu un singur cap trebuie sa curete duza si sa arunce material, operatiune pe care la piesa asta ar fi facut-o de 420 de ori. Timpul s-a redus dramatic de mult, iar printurile ies incredibil de bine. Pe viitor am in plan sa ii fac si cateva upgrade-uri, vreau sa o inchid complet intr-o carcasa si poate ii montez si o incalzire interioara, ca sa pot printa fara probleme si materiale tehnice mai pretentioase, cum ar fi ASA, ABS sau Nylon.Abia astept sa termin biroul de retro gaming, sa-mi pot face tot felul de figurine, si tablouri din jocurile preferate

-
Nu am niciun fel de experienta pe tema asta, dar arata impresionant. Albul curat, detaliile cum ar fi unghiile arata impecabil tinand cont de cat de miniaturizat e modelul prin comparatie cu palma. Pe langa toate datele tehnice care prind bine oricui, e foarte catchy si povestea intreaga - o placere s-o parcugi.

-
Sa-ti mai arat si ce-mi place sa mai fac, si aici ma refer la tablourile de care spuneam. Metoda se numeste HueForge, este o aplicatie care te ajuta sa transformi orice imagine in opera de arta, iar finalul arata super bine. Pentru asta nu ai nevoie de imprimanta superioara, pentru ca fiecare strat se printeaza unul dupa altul, si unele se si amesteca putin. Dar e recomandata imprimanta cu AMS, sa ai la indemana deja 4 culori. Sau poti merge pe alb-negru-gri. Chiar daca gasesti tu un stl colorat intr-un fel, la final alegi tu nuantele potrivite pentru tine. Si la final poti face o rama. O sa umplu un perete numai cu copertile din jocurile preferate.
In metoda aceasta sunt frumoase si semnele de carte.
Acestea sunt facute pe A1 mini
Iar ultima este o poza de pe Makerworld, unde gasesti totul gata facut gratis